Arvonlisäverokanta nousee 1.9. – kuinka toimia eri tilanteissa?

Hallituksen kehysriihessä huhtikuussa 2024 sovittiin, että yleinen arvonlisäverokanta nousee 1.9.2024 lähtien 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Aihe on ensimmäisistä uutisoinneista lähtien herättänyt paljon kysymyksiä käytännön toimenpiteistä ja niin sanotusta siirtymävaiheesta, jolloin vanhaa ja uutta verokantaa käytetään rinnakkain.

Uuden verokannan tullessa voimaan sovelletaan pääsääntöisesti suoriteperustetta, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että kun tavara on toimitettu, palvelu suoritettu tai yhteisöhankinta tehty 1.9.2024 tai sen jälkeen, myyntiin sovelletaan 25,5 prosentin verokantaa. Poikkeuksia kuitenkin on. Esimerkiksi, jos asiakas maksaa elokuussa ennakkomaksun hänelle vasta syyskuussa toimitettavasta tavarasta, vero ennakkomaksusta menee 24 prosentin mukaan, vaikka tavara toimitetaan syyskuussa. Olemme listanneet alapuolelle käytännön esimerkkejä, kuinka uutta arvonlisäverokantaa sovelletaan oikein.

Esimerkkejä:

tuotteet

  • Huonekaluliike myy Mikolle uuden pöydän 25.8.2024 ja laskuttaa tämän 1.9.2024. Yritys soveltaa kyseiseen myyntiin 24 % verokantaa, koska ostettu tuote on luovutettu ostajalleen ennen 1.9.
  • Veera tilaa elektroniikkayritykseltä uudet tietokoneet heidän toimistollensa 25.8, jotka toimitetaan sinne 8.9. Elektroniikkayritys soveltaa tässä uutta 25,5 % verokantaa, koska tilattu tavara luovutetaan asiakkaalle vasta muutoksen eli 1. syyskuuta jälkeen.

palvelut

  • Katja on tilannut kotiinsa siivouspalvelun, joka suoritetaan 26.8. Siivousfirma laskuttaa häntä tästä 5.9. Tässä sovelletaan vielä 24 % verokantaa, koska palvelu on tuotettu ennen 1.9, jolloin alv-korotus tulee voimaan.
  • Valtteri on vienyt autonsa korjattavaksi 27.8. Hän hakee korjatun autonsa liikkeestä 3.9. Verokannan osalta ratkaisevaa on palvelun suoritusajankohta. Keskeneräinen palvelu ei ole ostajan käytössä, joten sovellettava verokanta katsotaan sen hetken mukaan, kun palvelusuoritus on päättynyt eli tässä tapauksessa Valtteri on noutanut korjatun autonsa. Sovellettava verokanta on siis 25,5 %.

Osa- ja ennakkomaksu

  • Kalle tilasi verkkokaupasta puhelimen 24 kk osamaksusopimuksella. Puhelin toimitetaan hänelle 28.8. Kallen puhelimen osamaksuerissä sovelletaan 24 % koko 24 kuukauden ajan, koska osamaksukaupassa veron suorittamisvelvollisuus syntyy, kun tavara luovutetaan omistajalle eikä näin osamaksuerien laskutusajankohta vaikuta sovellettavaan verokantaan.
  • Kaisa tilaa yritykselleen 24.8. metallilevyjä ja sopii tavarantoimittajan kanssa maksavansa ennakkoon puolet hinnasta heti ja puolet tilauksen saapuessa. Tuote saapuu 10.9. jolloin maksun ensimmäisessä puolikkaassa sovelletaan 24 % verokantaa ja syyskuussa maksettavassa osuudessa 25,5 %. Ennakkomaksujen kohdalla olennaista on maksun kertymisen ajankohta. Palvelun tai tuotteen suoritusajankohdalla ei ole siis merkitystä, mikäli ennakkomaksu on maksettu ennen 1.9. niin käytetään 24 % verokantaa ja maksun kertyessä 1.9. jälkeen käytetään 25,5 %.

Jatkuvaluontoinen myynti

  • Jatkuvana suorituksena myydyt tavarat tai palvelut katsotaan toimitetuiksi tai suoritetuiksi, kun kyseinen tilitysjakso päättyy. Esim. jos vuokranmaksujakso on 1.7.2024 – 30.6.2025, palvelu katsotaan suoritetuksi 30.6.2025, jolloin koko jaksolle sovelletaan 25,5 %. Mikäli taas vuokraa peritään kuukausittain, jolloin tilitysjakso on kuukausi, niin elokuun vuokraan sovelletaan 24 % ja syyskuun vuokraan 25,5 %.

Yrityksen myyntien lisäksi verokannan muutos vaikuttaa myös arvonlisäveroon, joka syntyy tavaroiden ja palveluiden omasta käyttöönotosta ja tavaran yhteisöhankinnoista ja maahantuonneista.

Uuden arvonlisäveron vaikutukset sopimuksiin ja järjestelmiin

Arvonlisäveron korotus tarkoittaa käytännössä yrityksille sitä, että heidän on tilitettävä suurempi osuus valtiolle myyntituloistaan. Kun teet sopimusta tuotteen tai palvelun myynnistä 1.9.2024 jälkeen, kiinnitä huomiota siihen, miten sopimuksessa on määritelty kauppahinnan muodostuminen. Jos laskuttamaasi summaan sisältyy arvonlisävero, tämä saattaa vaatia hinnoittelun uudelleenarviointia, jotta kauppa pysyy kannattavana. Mikäli arvonlisävero tulee kauppahinnan päälle, niin suosittelemme kirjaamaan sopimukseen kauppahinnan ja alv-prosentin sijasta tekstin ”voimassa oleva alv”, jolloin sopimuksia ei tarvitse alkaa muuttamaan, mikäli arvonlisävero tulee muuttumaan uudelleen tulevaisuudessa.

Yleisimmät taloushallinnon ohjelmistot ovat jo integroineet uuden verokannan järjestelmiinsä ja ladanneet verkkosivuillensa ohjeistuksen sen käytöstä kyseisessä järjestelmässä. Mikäli käytät jotakin vanhempaa taloushallinnon ohjelmistoa, niin varmistathan että muutokset on viety onnistuneesti myös niissä.

Muista käydä ohjeistus hyvin läpi myös työntekijöiden kanssa, jotta kaikki osaavat toimia uusien prosessien vaatimalla tavalla. Tämän lisäksi varmista, että uusi arvonlisäverokanta on tuotu myös yrityksen omiin järjestelmiin, verkkosivuille, laskuihin, sopimuksiin ja markkinointimateriaaleihin ennen syyskuun alkua.

Jos kaipaat lisää tukea yrityksesi taloushallintoon, ota yhteyttä meihin.