VIEW Group täyttää 20 vuotta – matka ideasta kansainväliseksi konserniksi

Tasan 20 vuotta VIEW Group on auttanut yrityksiä ymmärtämään numeroitaan ja kehittämään toimintaansa. Uskomme, että numerot kertovat tarinoita. Tarinoita menestyksestä, muutoksesta ja kasvusta. Tässä on meidän tarinamme.

Kesän loppupuolella vuonna 2004 kolme toiveikasta veljestä istui keittiön pöydän ääressä idean kanssa, jonka tarkoituksena oli muuttaa koko taloushallinnon ala. Se oli matkan alku Morten, Terje ja Gjermund Bratlielle, jotka tänä päivänä voivat nähdä VIEW Groupin kasvaneen konserniksi, joka työllistää yli 880 henkilöä viidessä maassa.

Yli 20 vuoden aikana alalla veljekset ovat juhlistaneet saavutuksia, kohdanneet muutoksia ja keränneet kokemuksia. Keskustelimme kaikkien kolmen kanssa kuullaksemme, miten he katsovat taaksepäin tätä matkaa ja mitä ajatuksia heillä on tulevaisuudesta.

ReVIEW – reflektointi ja pohdinnat

Veljekset Morten, Terje ja Gjermund Bratlie Rakkestadista, Østfoldin maakunnasta, lähettivät yrityksen perustamisasiakirjat Brønnøysundin rekisteriin 23. elokuuta 2004. Suunnitelma oli selvä – yhdessä he aikovat laittaa kaiken peliin yhteiseen ideaan tarjota taloushallintojärjestelmiä ja kirjanpitopalveluja pilvipalveluna.

Terje, Gjermund ja Morten Bratlie
Terje, Gjermund ja Morten Bratlie

Miksi perustitte VIEW Groupin?

– Morten esitti idean Terjelle ja minulle, Gjermund muistelee.

– Hänellä oli useita kontakteja IT-alalla ja hän näki, mitä ohjelmistokehityksen kanssa tapahtui ERP-puolella.

Seuraavaksi annoimme Mortenin kertoa:

-Ajatus VIEW:stä syntyi ensimmäisen kerran IT-kuplan puhkeamisen aikana 2000-luvun alussa. Monet, joilla oli työpaikkoja ja investointeja IT-alalla, itseni mukaan lukien, saivat melkoisen iskun, Morten aloittaa.

– Elämäni vaativimpana ajanjaksona alkoi siis kypsyä ajatus oman yrityksen perustamisesta.

– Tunsin Jarle Skyn, joka olin perustanut Xledgerin paria vuotta aiemmin. Olimme olleet työkavereita monta vuotta Unit4 Agressossa. Mielestäni Xledgerillä oli investoinnin arvoinen teknologia, mutta en halunnut aloittaa mitään yksin. 

– Oli todella mahtavaa, että myös Gjermund ja Terje ajattelivat samalla tavalla, kun idea esitettiin. Huomasimme nopeasti, että täydensimme toisiamme niin järjestelmäosaamisessa ja prosessien hallinnassa kuin talousasioissakin. Tämä on monella tapaa edelleen VIEW Groupin ydin, hän sanoo.

Meidän on tietenkin kysyttävä myös tätä. Millaista on ollut yrityksen pyörittäminen veljeksinä?

– Se on ylittänyt kaikki odotukset, varoituksista huolimatta, Terje hymyilee.

– Meillä on aina ollut sama tavoite mielessä, vaikka meillä on ollut erilaisia ​​lähestymistapoja sen saavuttamiseen, hän jatkaa.

– Olemme kolme erilaista persoonaa, joilla on erilainen ammatillinen osaaminen ja tausta. Se on itse asiassa ollut enemmänkin vahvuus, että tunnemme toisemme niin hyvin, lisää Gjermund.

– Tämä projekti on myös lähentänyt meitä. Uskallan sanoa, että olemme vielä 20 vuoden jälkeenkin hyviä ystäviä ja veljiä, jotka tulevat toimeen myös työpaikan ulkopuolella, Morten hymyilee.

Oliko roolien määritteleminen helppoa?

– Kyllä, se todella oli. Meillä on aina ollut selkeät roolit, muuten tämä ei mielestäni olisi toiminut, Terje sanoo.

Morten selventää, kuinka roolijako tehtiin:

-Terje on meistä paras organisoimaan, Gjermundilla oli vahvin ammatillinen osaamisen ja minulla oli eniten kokemusta liiketoiminnan kehittämisestä. Terje otti siis luontevasti johtajan roolin, Gjermund vastaa asiantuntijuudesta sekä taloudesta ja minulle annettiin päävastuu myynnistä ja markkinoinnista.

– Täytyy sanoa, että roolit ovat myös kehittyneet yrityksen kasvun mukaan, hän lisää.

Mitkä ovat mielestänne olleet suurimmat muutokset taloushallintoalalla näiden 20 vuoden aikana?

-Kun aloitimme, monet ihmiset eivät puhuneet mitään pilvipalveluista. Olimme ensimmäisiä yrityksiä, jotka toimittivat puhtaasti pilvipalveluita kirjanpidon ja palkanlaskennan saralla. Yrityksemme syntyi pilvipalvelussa, joten siinä mielessä saimme etumatkaa alussa, Terje aloittaa.

– Pilvipalvelu on nykyään melko luonnollinen valinta, vaikka yllättävän monet käyttävät edelleen paikallisia tiedostoratkaisuja, hän jatkaa.

Morten lisää kolme asiaa, joita hän pitää alan tärkeimpinä muutoksina tähän mennessä:

– Korostaisin teknologiaa, kirjanpidon roolia ja sääntelymuutoksia, Morten toteaa.

– Teknologia on kehittynyt nopeasti, ja nyt puhumme tekoälystä, liiketoimintatiedosta ja integraatioista sen sijaan, että keskittyisimme pelkästään pilvipalveluihin. Tämän seurauksena kirjanpidon rooli on saanut konsultoivamman luonteen, ja sääntelyssä on tapahtunut useita muutoksia. Ja olemme pysyneet kaikessa perässä!

– Näiden yhdistelmä asettaa täysin erilaisia vaatimuksia alalle ja asiantuntijuudelle. Se antaa kuitenkin myös alalle uusia mahdollisuuksia ja on yksi syy konsolidointiin, jota näemme ympärillämme tänään — konsolidointiin, johon myös itse osallistumme, Morten sanoo.

Onko sinulla mielessä joitakin saavutuksia, joista olet erityisen ylpeä?

– 14 vuoden ajan me kolme veljestä loimme ja omistimme VIEW Groupin. Syksyllä 2018 aloitimme keskustelun Explore Equityn kanssa, joka hyppäsi mukaan seuraavana vuonna, Terje kertoo.

– Tämä yhteistyö on mahdollistanut kasvun ja kunnianhimoisen yrittämisen laajemmassa mittakaavassa ja on ollut VIEW Groupille erittäin myönteinen käännekohta, hän jatkaa.

Gjermund tuo esiin henkilökohtaisen saavutuksen:

– Roolissani VIEW Groupilla koin merkkipaaluna sen päivän, jolloin allekirjoitimme sopimuksen uusista toimitiloista Bjørvikaan vuonna 2015. Se oli yrityksen näkökulmasta isoin sitoutuminen ja samalla sillä oli suuri symbolinen arvo. Tämä oli ensimmäinen askel VIEW Groupin muuttamiseksi syrjään vetäytyneestä yrityksestä Norjan ja lopulta Pohjoismaiden johtavaksi toimijaksi ja myös askel kohti Eurooppaa. Se oli ylpeä hetki.

Morten lisää kaksi muuta merkkipaalua liiketoiminnan näkökulmasta:

– Itselleni luonnollinen merkkipaalu oli, kun veimme yrityksen Norjasta Pohjoismaihin. Aloitimme laajentamisen Ruotsista vuonna 2015, jota seurasi Suomi vuonna 2021. Nykyään toimimme globaalisti liiketoimintaa ollessa myös Intiassa ja Iso-Britanniassa, hän sanoo. 

– Työskentelemme aina yrityksessämme 5-vuotissuunnitelman pohjalta fokuksena kasvu ja investointikohteet. Suunnitelmat ovat olleet kunnianhimoisia ja se on ollut saavutus itsessään joka kerta, kun olemme onnistuneet niissä. Sitä varten tätä teemme, hän jatkaa. 

– Tämä ei olisi koskaan ollut mahdollista ilman VIEW Groupin eri rooleissa olevia lahjakkaita ihmisiä, Morten sanoo ylpeänä.

Tulevaisuuden VIEW – Tulevaisuuden näkymät ja visiot

Toimitusjohtaja John Hugosson on ollut VIEW Groupissa vuodesta 2019 lähtien ja johti yrityksen kohti muita Pohjoismaita ja Eurooppaa. Hän kokee selkeitä muutoksia ja odotuksia sekä alan että asiakkaiden taholta.

John Hugosson

Mitkä ovat mielestäsi tärkeitä muutoksia tulevaisuudessa?

– Asiakkailla on nyt korkeammat odotukset kuin ennen. He haluavat toimittajan, joka on ennakoiva ja haastaa enemmän, eikä vain henkilöä hoitamaan lakiasiakirjoja, John selventää.

– Huomaamme, että asiakkaat ovat entistä avoimempia yrityksensä kasvuun ja kehittämiseen liittyvälle panokselle ja neuvoille. Pidämme sitä erittäin innostavana, koska meillä on tässä asiassa paljon annettavaa, hän jatkaa.

– Teknologia toimii veturina isossa osa kehitystämme. Erityisesti tekoäly tunkeutuu kaikkiin teknologia-alustoihin ja lisää tehokkuuttamme useimmilla alueilla. Se on jo tehnyt niin jo monissa tapauksissa, hän sanoo.

– Uskon myös, että Business Intelligence ja Data Management nostavat arvoa tulevaisuudessa. Monilla yrityksillä on useita erikoistuneita järjestelmiä ja näkevät tarpeen kyetä keräämään niistä tietoja raportoinnin parantamiseksi. Haastavimpina aikoina näkemys sekä ymmärrys omasta yritystoiminnasta, omat tiedot ja luvut ovat tärkeämpiä kuin koskaan.

Millaisia ​​visioita sinulla on yrityksestä seuraavien viiden tai kymmenen vuoden ajalle?

-VIEW Group on laatinut uuden vuoteen 2028 ulottuvan strategiasuunnitelman, joka sisältää merkittävän kasvun lisäksi 12 erityistavoitetta. Me aiomme toteuttaa sen, John vakuuttaa.

– Toivon, että viiden vuoden kuluttua VIEW Group nähdään pohjoismaiseksi muuttuneena norjalaisena yrityksenä ja että Iso-Britannian menestyksen jälkeen yritys olisi matkalla myös muualle Eurooppaan.  Ja että kiitos tästä kuuluisi ainutlaatuiselle tavalle lähestyä asiakkaita yhdistettynä teknologiaan ja asiantuntemukseen ERP-, BPO- ja IT-ulkoistusalueilla.

Minkä ajattelet olevan innostavin asia VIEW Groupin johtamisessa tässä matkassa?

-Innostavin asia on varmaankin työskennellä hyvien ihmisten kanssa ja tuntea, että on mukana rakentamassa jotain hyvää, josta voimme olla ylpeitä.

-On tärkeää, että voimme tarjota työntekijöille jännittäviä mahdollisuuksia, joten olemme sitoutuneet testaamaan sekä teknologiaa että uusia tapoja toimia. Meillä on paljon mielenkiintoisia asiakkaita, jotka odottavat meiltä paljon – ja se pitää meidät hereillä, hän päättää.

Viimeiseksi meidän on kuultava tulevaisuuden näkymät myös Gjermundilta, Terjeltä ja Mortenilta. Olemme nyt peilanneet taaksepäin viimeiset 20 vuotta, mutta mitä he ajattelevat tulevista vuosista?

Miltä teidän mielestänne VIEW Group näyttää 20 vuoden kuluttua? 

Gjermund sanoo:

-Uskon ja toivon, että liiketoimintamalli ja arvopohja, jonka me yrittäjät olemme luoneet, säilyvät myös seuraavat 20 vuotta. 

Morten jatkaa:

-Emme ole koskaan pelänneet muutoksia, olipa kyse sitten sääntelyistä tai teknologiasta. Olemme sopeutuneet kääntämällä muutokset eduksemme. Näillä toimintatavoilla varmistamme, että olemme hyvin varustautuneita myös seuraavat 20 vuotta.

-Joten 20 vuoden kuluttua olemme edelleen VIEW, johtava eurooppalainen yritys, joka tarjoaa parhaita asiakaskokemuksia. On myös tärkeää olla hyvä työpaikka, jossa osaavat ihmisemme voivat hyödyntää potentiaalinsa ja viihtyä työssään, Morten korostaa. 

Terje lisää:

-Olemme globaali yritys, joka toimittaa teknologiaa ja ratkaisuja useimmilla aloilla, joissa menestys perustuu hyviin asiakassuhteisiin ja asiantuntemukseen. 

Gjermund lisää:

-Olemme edistyneet valtavasti Norjassa ja Pohjoismaissa teknologian käytössä tehokkaiden prosessien saavuttamiseksi, ja tämä potentiaali on tärkeää jakaa maailmalle. Aikomuksemme on toteuttaa tämä seuraavina vuosina.

-Edistyksellisen johtamisen ja unelmien myötä VIEW Group voidaan nähdä maailman kartalla 20 vuoden kuluttua, hän päättää hymyillen.