Vuosi alkaa lähenemään loppuaan ja useat yritykset haluavat ilahduttaa ja kiittää työntekijöitään kuluneesta vuodesta joululahjalla. Mutta missä tilanteissa henkilökunnan lahjat ovat verovapaita? Entä miten toimitaan yhteistyökumppaneiden lahjojen kohdalla? Listasimme artikkeliin tärkeitä muistisääntöjä ei-toivottujen veroseuraamusten välttämiseksi.
Joululahja työnantajalta työntekijälle
Työntekijälle annettu joululahja on yrityksen tuloverotuksessa vähennyskelpoinen kulu, kun se annetaan koko henkilökunnalle ja lahjan arvo on korkeintaan 100 euroa. Vähennysoikeus ei koske arvonlisäveroa. 100 euron raja kattaa koko vuoden eli jos henkilöstölle on annettu jo aikaisemmin verovapaa lahja arvoltaan esimerkiksi 40 euroa, niin tämän lahjan arvo vähennetään tuosta 100 eurosta, jolloin joululahjaan voidaan käyttää 60 euroa. Henkilöstön määrällä ei ole vaikutusta tähän summaan. Tämä kannattaa ottaa huomioon, kun vuoden aikana annettavia lahjoja budjetoidaan. Tästä poikkeuksena ovat työntekijälle annetut merkkipäivälahjat, kuten 50-vuotislahja, häälahja tai palvelusvuosilahja, joita ei lasketa mukaan vähäisten lahjojen yhteissummaa laskettaessa.
Tyypillisiä henkilöstön joululahjoja ovat muun muassa erilaiset herkkukorit tai muut valmiit lahjapakkaukset. Alkoholiakin voi antaa kohtuullisen määrän, kuten viinipullon. Lahjan antaminen lahjakorttina on myös mahdollista, mikäli lahjakortti on nimetty saajalleen ja sen käyttökohteet ovat selkeästi rajattu tiettyihin vaihtoehtoihin. Esimerkiksi, jos kaikki työntekijät saavat lahjakortin makeiskauppaan, jolla saa valita kolmesta eri suklaarasiasta, on tämä verovapaata. Mikäli lahjakortilla taas saisi valita kaupasta mitä vain, niin se tulkitaan veronalaiseksi. Myöskään rahaa ei voi antaa lahjaksi verovapaana eikä lahjakorttia, joka on muutettavissa rahaksi.
Joululahja yhteistyökumppanille tai asiakkaalle
Kun annetaan lahja yhteistyökumppanille tai asiakkaalle, niin puhutaan joko mainoslahjoista tai edustuslahjoista.
Mainoslahjalla tarkoitetaan korkeintaan 50 euron lahjaa, joka jaetaan usealle vastaanottajalle samanaikaisesti. Mainoslahjat ovat tyypillisesti tuotteita tai esineitä, joihin on painettu lahjan antavan yrityksen logo mukaan mutta tämä ei ole välttämätöntä. Näitä ovat esimerkiksi kynät, mukit, reput tai vaikkapa vesipullot. Mainoslahjat ovat 100 % vähennyskelpoisia.
Edustuslahjat ovat mainoslahjaa yksilöllisempiä ja vastaanottajaa huomioivia. Edustuslahjoja annetaan yleensä esimerkiksi, kun halutaan muistaa valikoidusti tiettyjä asiakkaita, vaikkapa heidän merkityksestään lahjan antajalle tai heidän saavutuksistaan vuoden aikana. Edustuslahjat ovat tuloverotuksessa 50 % vähennyskelpoisia, mutta arvonlisäveron osalta vähennysoikeutta ei ole. Myös alkoholilahjat kuuluvat edustuslahjoihin, jollei kyse ole yrityksen omista tuotteista, joita jaetaan mainosmielessä.
Lahjoitus hyväntekeväisyyteen
Yrityksen lahjoittaessa rahaa, tulee kohteen olla yleishyödyllinen, paikallinen tai vaihtoehtoisesti lähellä yrityksen toimialaa, mutta esimerkiksi poliittiseen tarkoitukseen tehdyt lahjoitukset eivät koskaan ole verotuksessa vähennyskelpoisia. Sopivia kohteita ovat muun muassa mielenterveys- ja lastenjärjestöt tai vaikkapa urheiluseura. Verotuksessa voi vähentää korkeintaan 850 euroa lahjansaajaa kohti. Lahjoituskohteita voi siis olla useampia, joista jokaista koskee erikseen tuo 850 euron raja.